top of page

Tietoa Australiasta

Image by Joey Csunyo

Sijainti

Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla pituuspiirien 112°E ja 154°E sekä leveyspiirien 9°S ja 44°S välissä. Australia on maailman pienin manner ja kuudenneksi suurin valtio. Sen lähinaapureita ovat Indonesia ja Papua-Uusi-Guinea pohjoisessa sekä Uusi-Seelanti kaakossa. Australian pinta-ala on 7 686 850 neliökilometriä ja se on n. 23 kertaa suurempi kuin Suomi. Pääkaupunki on Canberra. Koko Australian väkiluku on noin 24,8 miljoonaa, mutta kokonsa vuoksi se on maailman kolmanneksi harvaan asutuin maa.

Asuminen, asunnot

Vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti. Asuntojen vuokrat vaihtelevat paljon, ja vuokrataso riippuu asunnon sijainnista. Perusvarusteisiin kuuluvat yleisimmin verhot, liesi ja astianpesukone. Sen sijaan esimerkiksi jääkaappi, pakastin, pesukone ja mikroaaltouuni eivät yleensä sisälly varusteisiin. Vuokra-asuntoja löytyy myös täysin kalustettuina.

Autot

Lähes kaikki automerkit ovat edustettuina Australiassa, ja niillä on hyvä huoltoverkosto koko maassa. Autojen varustetaso on hyvä. Ratti on oikealla puolella kuten Englannissakin, koska liikenne on vasemmanpuoleinen. Useimmissa autoissa on automaattivaihteisto. Liikennevakuutuksen hankkiminen on pakollista, minkä lisäksi voi hankkia kaikenvaravakuutuksen. Auton käytöstä on maksettava ns. vuotuinen rekisterimaksu, joka vastaa auton käyttömaksua Suomessa.

Image by Sam Wermut

Hankinnat

Sydneyn alueella ruokakaupat ovat yleensä auki maanantaista sunnuntaihin klo 07.00-23.00 ja muut pikkukaupat maanantaista perjantaihin kello 09.00/10.00-17.00 ja lauantaisin klo 09.00-17.00. Torstai on niin sanottu ostospäivä, jolloin kaikki kaupat ovat auki klo 21.00 saakka. Suuria ostoskeskuksia on useissa eri kaupunginosissa, ja niissä ovat edustettuina samat kaupat. Ostoskeskukset ovat auki joka päivä. Kaksi suurta supermarkettiketjua ovat Woolworths ja Coles, ja isoja tavarataloketjuja ovat muun muassa David Jones ja Myer. Ikea sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Sydneyn keskustasta Homebush-kaupunginosassa. DFO (Direct Factory Outlet) vaatteiden varastomyyntiliike sijaitsee lähellä Ikeaa.

Man Playing Didgeridoo
Image by Benjamin Punzalan

Ilmasto

Australiassa on subtrooppinen aavikko- ja aroilmasto, lauhkea vyöhyke etelä- ja itärannikolla ja pohjoisessa trooppinen savanni. Pyörremyrskyt pohjoisosissa ja metsäpalot etelä- ja keskiosissa ovat yleisiä kesäkuukausina.

Edustustot

Luettelo ulkovaltioiden edustustoista on Australian ulkoministeriön verkkosivulla.

Friends Around Table

Joukkoliikenne

Suurimpien kaupunkien julkiset kulkuyhteydet ovat hyvät. Pienissä kaupungeissa ja maaseudulla oma ajoneuvo on tarpeellinen, jopa välttämätön, sillä välimatkat voivat olla pitkiä. Suurissa kaupungeissa liikenneruuhkat ovat yleisiä. Paikalliset junat ja metrot toimivat hyvin. Taksien palvelu on tyydyttävää ja siihen voi luottaa. Taksikalusto on melko vaihtelevaa ja tasoltaan keskinkertaista.

Juomarahat

Australiassa palvelu sisältyy laskun hintaan. Juomarahaa voi kuitenkin halutessaan jättää n. 10%.

Jätehuolto

Kaupungeissa ja asutuskeskuksissa toimii kunnallinen jätehuolto. Suuri osa jätteistä menee maahan, eikä kierrätys ole samalla tasolla kuin Suomessa.

Kansalliset vapaapäivät

 Uudenvuodenpäivä (New Year's Day)

Uudenvuoden vapaapäivä (New Year's Holiday)

Australia Day Holiday

Pitkäperjantai (Good Friday)

Pääsiäislauantai (Easter Saturday) 

Pääsiäispäivä (Easter Monday)

Anzac Day

Queen's Birthday

Labour Day

Joulupäivä (Christmas Day) 

Tapaninpäivä (Boxing Day)

Colorful Books

Kirjallisuus

Kaikissa kaupungeissa on hyvin varustettuja kirjastoja, joissa voi käyttää myös Internet-palveluja pientä korvausta vastaan.

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua on runsaasti tarjolla yksityisiltä yrityksiltä ja yrittäjiltä ainakin suurimmissa kaupungeissa. Siivoojat veloittavat 20 - 60 Australian dollariin per tunti alueesta riippuen.

Koulut ja opiskelu

Australiassa on oppivelvollisuus 15 ikävuoteen saakka. Koulut ovat maksullisia väliaikaisviisumilla maassa oleskeleville. Valtion koulut ovat ilmaisia Australian kansalaisille ja pysyvällä oleskeluluvalla maassa asuville. Australia vastaanottaa mielellään ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoihin, jotka kaikki ovat maksullisia ja kalliita.

Lapset

Lasten harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset ja hyvät Australiassa. Suhtautuminen lapsiin on myönteistä.

Football Match

Liikenne
käyttäytyminen

Australiassa ajetaan vasemmalla puolella tietä. Suurissa kaupungeissa esiintyy liikenneruuhkia. Nopeusrajoitus asutuilla alueilla on yleensä 50 km tunnissa, asumattomilla 100 km tunnissa ja moottoriteillä 110 km tunnissa.

Majoitus

Australiassa ovat edustettuina useat kansainväliset hotelliketjut, minkä lisäksi on runsaasti eritasoisia motelleja ja muita majapaikkoja. Suurten tapahtumien aikaan ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla viikonloppuisin majoituksen löytäminen voi olla kuitenkin vaikeaa.

Hotel Door Lock
Portrait with Dog

Lemmikit

Australiaan voi tuoda lemmikkieläimiä, jotka joutuvat ensin karanteeniin.

Käymälät

Ilmaisia käymälöitä on puistoissa, julkisissa rakennuksissa ja ostoskeskuksissa, ja ne ovat siistejä.

Desert Road

Mitat ja painot

Australiassa on metrijärjestelmä.

Muutot

Muuttoyrityksiä on runsaasti tarjolla.

Pedestrain Bridge
Australian Ostrich

Posti

Postit ovat auki maanantaista perjantaihin klo 9.00-17.00. Postinkulku on luotettava ja toimii hyvin Suomeen.

Puhelimet

Australian maatunnus on 61. Lankapuhelimet ovat vielä runsaassa käytössä, minkä lisäksi matkapuhelimien käyttö on hyvin yleistä. Maassa on vielä alueita, joissa ei ole matkapuhelinkuuluvuutta. Suomeen soitettaessa kannattaa muistaa, että Australiassa on monta aikavyöhykettä ja aikaerot vaihtelevat 5-9 tuntiin.

Pankit

Pankkipalvelut eivät vastaa Suomen tasoa, mutta toimivat kohtuullisen hyvin. Aukioloajat ovat maanantaista torstaihin klo 10.00-16.00 ja perjantaisin klo 10.00-17.00.

Parturi-kampaamot

Partureita ja kampaamoja on suuremmissa kaupungeissa runsaasti tarjolla. Hintataso on vaihteleva ja tunnetuimmissa paikoissa Suomea korkeampi.

Pukeutuminen

Ilmasto on viileää syksyisin ja talvella, eikä asunnoissa yleensä ole keskuslämmitysjärjestelmää. Lämpimiä vaatteita on hyvä olla mukana myös, koska lämpötilaerot yöllä ja päivällä voivat olla suuret.

Puoliso

Työskentelymahdollisuudet riippuvat yleisestä työmarkkinatilanteesta.

Man with Guitar

Pysäköinti

Kadunvarsien parkkipaikkoja ei ole riittävästi ja pysäköinti on maksullista. Parkkimaksut voi suorittaa myös luottokortilla. Yksityisten parkkitalojen maksut ovat korkeat, mutta sen sijaan useassa ostoskeskuksessa parkkeeraus on kohtuuhintaista ja rajoitetun ajan maksutonta.

Ravinto

Australiassa on runsaasti erilaisia ravintoloita lähes kaikista eri kulttuureista. Vesijohtovettä voi juoda melko turvallisesti, mutta herkkävatsaisten kannattaa kuitenkin hiukan varoa.

Rekisteröity parisuhde

Suhtautuminen samaa sukupuolta olevien henkilöiden liittoihin on suvaitsevaa.

Sosiaaliturva

Australian ja Suomen välinen sosiaaliturvasopimus on astunut voimaan heinäkuussa 2009. Australiassa asuvat suomalaiset, jotka olisivat Suomessa asuessaan oikeutettuja kansaneläkkeeseen vanhuuseläkkeenä, voivat nyt saada sitä myös Australiaan ja samoin Suomessa asuvat australialaiset voivat saada Age Pensionia Suomeen.

Image by Yoann Laheurte

Suomi-kuva

Suomi-kuva on myönteinen, mutta Suomea ei kuitenkaan tunneta erityisen hyvin. Australiaan muuttaneilla suomalaisilla on kuitenkin suhteellisen vilkasta seuratoimintaa suurimmissa kaupungeissa ja heitä on asunut Australiassa tuhansia jo 50-60 -luvulta lähtien.

Sähkövirta

Verkkojännite on 230 volttia (240) - 50Hz. Tavarataloista, matkamuisto- ja sähkökaupoista löytyy adaptereita eurooppalaisia sähkölaitteita varten.

Terveydenhuolto

Paikallinen terveydenhuolto toimii niin sanotulla lähiölääkäriperiaatteella: ensin pitää sopia tapaaminen oman alueen yleislääkärin vastaanotolle, josta saa lähetteen erikoislääkärille. Erikoislääkärin vastaanotolle on huomattavasti vaikeampi päästä kuin Suomessa. Suoraa pääsyä yksityisvastaanotolle ei ole. Kiireellisissä tapauksissa hoitoa saa sairaaloiden ensiavusta.

Suomen ja Australian välisen terveydenhuoltosopimuksen perusteella suomalaiset saavat ilmaiseksi tarvittavan akuutin hoidon. Ei-akuuteista lääkärikuluista voi hakea Kela-korvausta vastaavaa korvausta Medicare-toimipisteistä lääkärissäkäynnin jälkeen.

Hospital
Image by The Nigmatic
Image by The Nigmatic

Tuonti- ja vientirajoitukset

Australian tuontirajoitukset ovat erittäin tiukat. Muu muassa kaikki ruoka-aineet ja puuesineet on ilmoitettava maahan saavuttaessa.

Valokuvaus

Valokuvaamisessa tulee noudattaa viranomaisten ohjeita. Alkuperäiskansojen alueet ja puolustusvoimien rakennukset ovat yleensä merkitty "valokuvaaminen kielletty" -merkillä.

Valuutta

Australian valuutta on Australian dollari, jonka lyhenne on AUD.

Vapaa-aika

Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla monipuolista kulttuuria: konsertteja, yökerhoja ja elokuvia. Sydneyn kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Opera House ja Sydney Harbour Bridge.

Yritystoiminta Australiassa

Kattava opas yritystoiminnan aloittamiseksi Australiassa on tässä linkissä.

Image by Pawan Kawan
Image by Nicole Geri
Image by ConvertKit

Viisumit

Australiaan matkustaville on tarjolla monia eri viisumeita, mutta lomamatkaa varten voi hakea netin kautta ilmaiseksi turistiviisumin, eVisitor (subclass 651), joka oikeuttaa kerrallaan kolmen kuukauden yhtäjaksoiseen oleskeluun. Viisumi on voimassa yhden vuoden. Luo ensin itsellesi käyttäjätunnus tästä linkistä. Kun olet vahvistanut sähköpostiosoitteesi, voit kirjautua sisään ja täyttää viisumihakemuksen (kohta My applications/New application). Käsittelyaika on yleensä yksi työpäivä, mutta kannattaa varautua siihen, että se voi olla joskus pidempikin. Vaikka viisumi on maahantuloviranomaisten tietokonejärjestelmässä, kannattaa kuitenkin ottaa saamasi vahvistus mukaan matkalle. Tarkempia tietoja viisumista saat tästä linkistä.

bottom of page